Συνέντευξη στη «Σφαίρα»

Συνέντευξη του κ. Α. Ζαρκαδούλα στην Σφαίρα

Ανθοθεραπεία, η ενέργεια της φύσης που θεραπεύει.

ΣΦΑΙΡΑ: Κύριε Ζαρκαδούλα, τι είναι η ανθοθεραπεία;

Είναι ένα θεραπευτικό σύστημα, που ανακαλύφθηκε γύρω στα 1930 από τον Ουαλό γιατρό Edward Bach. O Bach παρατήρησε πως οι τρόποι με τους οποίους βιώνουν οι άνθρωποι συναισθηματικά μια ασθένεια είναι συγκεκριμένοι και πως η επαναφορά της ισορροπίας στο συναίσθημα φέρνει και τη σωματική θεραπεία. Μετά από πολλά πειράματα ανακάλυψε 38 ιάματα, που προέρχονται από άνθη διαφόρων ακίνδυνων φυτών και μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά της συναισθηματικής ισορροπίας και στην αποκατάσταση της υγείας.

ΣΦ.: Πώς παρασκευάζονται τα ανθοϊάματα;

Πρόκειται γι’ απλά εγχύματα από άνθη διαφόρων φυτών και παρασκευάζονται με δυο τρόπους: την ηλιακή μέθοδο και τη μέθοδο του βρασμού. Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο η ενέργεια του κάθε άνθους μεταφέρεται στο νερό. Τα άνθη είναι για τα φυτά ό,τι είναι τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια για τον άνθρωπο και τα ζώα. Δηλαδή, όλες οι πληροφορίες και οι ενεργειακές δονήσεις του κάθε φυτού βρίσκονται στα άνθη του. Στα άνθη βρίσκεται η υψηλότερη ενέργεια που μπορεί να παράγει ένα φυτό και, όπως έχει αποδειχτεί μέσα από την εμπειρία τα τελευταία 70 χρόνια, η ενέργεια αυτή, όταν λαμβάνεται από έναν άλλον οργανισμό, δρα κυρίως στα συναισθήματά του, προκαλώντας αλλαγές στη διάθεση, έτσι ώστε να επέλθει η συναισθηματική ισορροπία που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

ΣΦ.: Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ανθοϊάματα δεν λειτουργούν με αυθυποβολή όπως το placebo;

Η απόδειξη αυτή έρχεται μέσα από την εμπειρία της δράσης των ιαμάτων σε μικρά παιδιά, ζώα και φυτά. Αν δεχτούμε ότι ένας σκύλος, μια γάτα ή μια αζαλέα μπορούν ν’ αυθυποβάλλονται και να γίνονται καλά, τότε δεν υπάρχει καμία αντίρρηση στο να δεχτούμε ότι λειτουργούν σαν placebo.

ΣΦ.: Ποιες ασθένειες μπορεί να θεραπευτούν με την ανθοθεραπεία;

Τα ανθοϊάματα βοηθούν στο να επέλθει συναισθηματική ισορροπία και, ως εκ τούτου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βοηθητική θεραπεία σ’ όλες τις παθήσεις – σωματικές και ψυχικές.

ΣΦ.: Κυκλοφορούν διάφορα φυλλάδια που προτρέπουν τον καθένα να χρησιμοποιήσει μόνος του τα ανθοϊάματα. Δεν είναι επικίνδυνο αυτό;

Τα ανθοϊάματα δεν έχουν παρενέργειες και μπορούν, όντως, να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα. Το πρόβλημα, όμως, βρίσκεται στο γεγονός ότι κάποιος κρίνει το τι χρειάζεται, μέσα από τη διάθεση της στιγμής. Ως εκ τούτου, δεν έχει τη δυνατότητα να είναι αντικειμενικός. Παραδείγματος χάριν, κάποιος που είναι πλημμυρισμένος από ερωτική ζήλια, δεν είναι σε θέση να δει ότι χρειάζεται το ίαμα Holly. Συνήθως, νομίζει ότι αυτός έχει κάνει πάρα πολλά για τον άλλο χωρίς αυτό να του αναγνωρίζεται, οπότε θα θεωρήσει ότι χρειάζεται το ίαμα Chicory. Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους λόγους είναι καλό να συμβουλεύεται έναν ειδικευμένο ανθοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να είναι πιο αντικειμενικός απ’ τον ίδιο.

ΣΦ.: Τα ανθοϊάματα αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα;

Δεν υπάρχει αλληλεπίδραση των ιαμάτων με άλλα φάρμακα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σε κάθε είδους θεραπεία (είτε κλασική είτε εναλλακτική) μπορούν να δοθούν παράλληλα χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΣΦ.: Έχει η ανθοθεραπεία αποτελέσματα σε σοβαρές καταστάσεις;

Η εμπειρία έδειξε ότι τα ανθοϊάματα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος (παράλληλα, βέβαια, με την ιατρική αγωγή). Κι αυτό, γιατί δρουν στη συναισθηματική σφαίρα κι αποκαθιστούν τη διαταραγμένη συναισθηματική ισορροπία του ασθενή, ο οποίος αποκτά το κουράγιο και την αισιοδοξία ν’ αντιμετωπίσει την αρρώστια του. Η καλή ψυχική κατάσταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη θεραπεία. Ακόμη και σε καταστάσεις ανίατες, η ανθοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να τις αντιμετωπίσει με θάρρος.

ΣΦ.: Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί την ανθοθεραπεία;

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι γιατροί που χρησιμοποιούν ανθοϊάματα στην πρακτική τους. Οι περισσότεροι συνάδελφοι θεωρούν ότι η ανθοθεραπεία -όπως και άλλες εναλλακτικές θεραπείες σαν την ομοιοπαθητική, το βελονισμό κ.λπ)- είναι τσαρλατανισμός. Αυτή είναι πάντα η δυσκολία με τις καινούργιες θεραπευτικές μεθόδους, που προσπαθούν να περάσουν στο ευρύ κοινό. Ό,τι υπέστη η ομοιοπαθητική μέχρι να εδραιωθεί και να θεωρείται σήμερα αξιόπιστη, το υφίσταται τώρα και η ανθοθεραπεία. Χρειάζεται καιρός, ώστε οι διευρυμένες αντιλήψεις να γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία.

Στο εξωτερικό η ανθοθεραπεία αναπτύσσεται με πιο γρήγορους ρυθμούς και όλο και περισσότεροι γιατροί τη χρησιμοποιούν στην πρακτική τους. Η δυσκολία του επιστημονικού κατεστημένου να δεχτεί εναλλακτικές θεραπείες σαν την ανθοθεραπεία, προέρχεται από το γεγονός ότι θεωρεί τους ζωντανούς οργανισμούς μόνον ως υλικά και όχι και ως ενεργειακά συστήματα.

ΣΦ.: Ωστόσο, η χρησιμότητα του άνθους των φυτών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Το φλαμούρι και το χαμομήλι το χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν οι απλοί άνθρωποι για να θεραπευθούν από το κρυολόγημα. Πώς είναι δυνατόν να διαφεύγει αυτή η γνώση από τη σύγχρονη ιατρική;

Έχετε δίκιο. Παρόλο που είναι προφανής και γνωστή ανέκαθεν στους ανθρώπους η ευεργετική επίδραση των ανθοϊαμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό, η επίσημη ιατρική δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα. Αυτό είναι το πρόβλημα της κλασικής ιατρικής. Ότι, δηλαδή, ενώ κάποιες θεραπευτικές μέθοδοι είναι προφανείς, δεν υιοθετούνται από την κλασική ιατρική, επειδή δεν μπορούν ν’ αποδειχτούν τα αποτελέσματά τους στα εργαστήρια. Αλλά υπάρχουν τόσο πολλά που δεν μπορούν ν’ αποδειχτούν εργαστηριακά, όπως για παράδειγμα τα ψυχικά φαινόμενα!

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι, τελευταία, αναπτύσσεται ραγδαία ένας καινούργιος κλάδος της ιατρικής, η λεγόμενη “ψυχοσωματική ιατρική”, που προσπαθεί να συνδέσει τα ψυχικά φαινόμενα με τα σωματικά συμπτώματα που προκαλούν οι ασθένειες. Ελπίζω ότι στο μέλλον η ψυχοσωματική ιατρική θ’ αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην εμπειρική γνώση και στη γνώση που αποκτιέται στα εργαστήρια.

ΣΦ: Μπορεί η ανθοθεραπεία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων της καθημερινότητας, όπως, για παράδειγμα, στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή στο στρες που προκαλείται από κάποια οικονομική ζημιά;

Είναι προφανές ότι αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν, κυρίως, το συναίσθημα του ανθρώπου και αυτό που χρειάζεται εδώ είναι να βρει ο άνθρωπος τη συναισθηματική του ισορροπία. Πιστεύω ότι η ανθοθεραπεία είναι η καταλληλότερη βοήθεια γι’ αυτές τις καταστάσεις, επειδή ακριβώς τα ανθοϊάματα δρουν στο συναίσθημα. Η εμπειρία δείχνει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ανθοϊάματα ξεπερνούν πιο εύκολα καταστάσεις τέτοιου είδους.

ΣΦ.: Η μέθοδος θεραπείας με ανθοϊάματα στοιχίζει ακριβά;

Αντιθέτως. Είναι μια πολύ φτηνή σε χρηματικό κόστος θεραπεία και μπορεί ο καθένας να έχει πλήρες φαρμακείο στο σπίτι του.

ΣΦ.: Κάποιοι θεωρούν την ανθοθεραπεία πιο πολύ σαν ένα σύστημα αυτογνωσίας παρά ως θεραπευτική μέθοδο. Τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό;

Η αυτογνωσία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι με τη λήψη κάποιων φαρμάκων μπορούμε να την αποκτήσουμε. Τα ανθοϊάματα μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να βρει τη συναισθηματική του ισορροπία, αλλά αυτό δεν είναι αυτογνωσία. Η αυτογνωσία απαιτεί μακρόχρονη εργασία στον εαυτό και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνειδητό τρόπο και όχι με τη λήψη ενός μαγικού χαπιού.

ΣΦ.: Πώς βλέπετε την πορεία της ανθοθεραπείας;

Η αποτυχία της συμβατικής ιατρικής να θεραπεύσει έχει ανοίξει το δρόμο προς τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Παγκοσμίως παρατηρείται άνοδος των εναλλακτικών θεραπειών, το ίδιο ισχύει και για την ανθοθεραπεία. Πιστεύω πως, σύντομα, πολλοί συνάδελφοι θα δουν τα ουσιαστικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση των ανθοϊαμάτων, και θα τα συμπεριλάβουν στη θεραπευτική τους φαρέτρα.

Ο Ε. Μπαχ γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1886 στο Μόζλεϋ ένα χωριό κοντά στο Μπέρμπινγκχαμ του Γουόργουικσάρ. Το 1912 αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Λονδίνου και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην παθολογία-μικροβιολογία. Από το 1919 έως το 1922 εργαζόταν ως παθολόγος-μικροβιολόγος στο ομοιοπαθητικό νοσοκομείο του Λονδίνου και σ’ αυτό το διάστημα ανακάλυψε τα 7 εμβόλια που προέρχονται από βακτηρίδια του εντέρου, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Το 1928 ο Μπαχ ανακάλυψε τα τρία πρώτα ανθοϊάματα και μέχρι το χρόνο του θανάτου του ανακάλυψε συνολικά 38 ιάματα που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

συνέντευξη του Ιατρού ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ.