Άρθρο στο «Life in balance»

Ανθοϊάματα – πολύτιμοι σύμμαχοι και δώρα από την φύση

από την Ελίζαμπεθ Γκούλμπεργκ Καΐδη

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τα ανθοϊάματα ήταν ο Edward Bach (1886-1936), ιατρός-βακτηριολόγος, που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία και Ουαλλία.

‘Ήταν ένας γιατρός με βαθιά πίστη και ολιστική προσέγγιση στην ιατρική, έψαχνε για τα λιγότερα o βλαβερά και συνάμα πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα για την ίαση των ασθενειών του ανθρώπου. Ο Edward Bach ήταν πεπεισμένος ότι η ασθένεια έχει την αιτία της στην συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και σε ειδικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα του, πριν να εκδηλωθεί στο φυσικό σώμα.

Mετά από λεπτομερείς έρευνες και δουλειά πολλών χρόνων, ανακάλυψε γύρω στα 1930 σταδιακά τα 38 διαφορετικά ανθοϊάματα που αποτελούν μέχρι και σήμερα την ανθοθεραπεία του Bach (Τα 37 από τα 38 αποτελούνται από λουλούδια φυτών και δέντρων, ενώ το ένα δημιουργείται από νερό πηγής- το Rock Water).

Τα ανθοϊάματα διατηρούν «μόνο» την δόνηση (ενέργεια) του λουλουδιού, (σε αντίθεση με την βοτανοθεραπεία και την φυτοθεραπεία που έχει στοιχεία του φυτού, δηλαδή ύλη, μέσα), και έχουν επίδραση στην συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου όπως και στην συνειδητότητά του. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην δημιουργία των ανθοϊαμάτων είναι, εκτός από το λουλούδι, νερό και ηλιακό φως. Το στοιχείο του νερού έχει την εξαιρετική ικανότητα να λειτουργεί σαν αγωγός για να μεταφέρει και να μεταβιβάζει πληροφορίες και δονητικά πρότυπα. Ο ιάπωνας Masaru Emoto έχει αποδείξει ακριβώς αυτή την ιδιότητα του νερού με την πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά του στο βιβλίο του «Το μήνυμα του νερού».

Παίρνοντας το ανθοϊαμα στην μορφή μερικών σταγόνων 4 φορές την ημέρα, σε λίγα δευτερόλεπτα μεταβιβάζεται και διευρύνεται η πληροφορία του σε όλο το νερό του σώματός μας, που αποτελεί το 70%.

Τα λουλούδια συμβολίζουν το άνοιγμα, το ξετύλιγμα και την ολοκλήρωση των δυνατοτήτων και στην ουσία τους είναι μια έκφραση της κοσμικής αγάπης. Όμορφα αναμιγνύουν όλα τα στοιχεία της φύσης μαζί: Έρχονται μέσα από το χώμα / γη, τρέφονται από αυτό, τον ήλιο (φως / φωτιά) και το νερό και είναι εκτεθειμένα στον άνεμο και τον αέρα. Η ομορφιά τους και οι πληθώρα των χρωμάτων, των σχημάτων και των αρωμάτων τους, συχνά μας κάνουν να νιώθουμε χαρά και δέος μόνο που τα βλέπουμε και τα μυρίζουμε.

Είναι πραγματικά πολύτιμοι σύμμαχοί μας από τη Γη / Γαία στις διάφορες προκλήσεις της ζωής μας. Έχουν υψηλά αναπτυγμένες θεραπευτικές ιδιότητες και προσφέρουν στην προσωπική μας ανάπτυξη και στην ισορροπία της συναισθηματικής και σωματικής μας κατάστασης και υγεία, σε όλες τις φάσεις της ζωής μας.

Τα 38 ανθοϊάματα του Bach μεταφέρουν διαφορετικές ενεργειακές δονήσεις το καθένα ξεχωριστά, που με την σειρά τους εφαρμόζονται και βοηθάνε σε ειδικές καταστάσεις ψυχικής και σωματικής ανισορροπίας. Τα συναισθήματα που είναι βλαβερά για τον άνθρωπο όπως έλεγε ο Bach , είναι για παράδειγμα το μίσος, ο φόβος, η στεναχώρια, η θλίψη και η ανησυχία. Με την βοήθεια των ανθοϊαμάτων μετατρέπονται αυτά τα συναισθήματα σε πιο θετικά και υγιή όπως είναι η αγάπη, η χαρά, το θάρρος και η δημιουργική έκφραση, που βοηθάνε τον άνθρωπο να ζήσει αρμονικά με τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Καινούρια ανθοϊάματα δημιουργούνται συνέχεια σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο, για να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των ανθρώπων που προκύπτουν σε έναν κόσμο που αλλάζει και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και για τον τρόπο ζωής μας που επίσης αλλάζει.

Άλλα σημαντικά ανθοϊάματα που έχουν δημιουργηθεί είναι για παράδειγμα τα ιάματα της Αυστραλίας (Bush Flower Essences) και τα Ελληνικά. Πίσω από την Αυστραλέζικη ανθοθεραπεία είναι ο φυσιοθεραπευτής και βοτανοθεραπευτής Ian White , με εμπειρία και δουλειά με τα ανθοϊάματα από το 1987,με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα 64 διαφορετικά ανθοϊάματα από την Αυστραλία. Αν και η χλωρίδα της Αυστραλίας είναι πολύ διαφορετική από την δική μας, υπάρχουν ωστόσο μερικά φυτά και λουλούδια που είναι ίδια με τα δικά μας. Το αποτέλεσμα στα ανθοϊάματα ωστόσο, αν τα φτιάχνουμε εδώ θα είναι διαφορετικό, επειδή τα μαγνητικά πεδία είναι αντίστροφα στο νότιο ημισφαίριο σε σχέση με εμάς στο βόριο ημισφαίριο.

Δημιουργός της Ελληνικής ανθοθεραπείας είναι ο Έλληνας ιατρός και ομοιοπαθητικός Ανδρέας Ζαρκαδούλας. Έχει δουλέψει ερευνητικά, εμπειρικά και πρακτικά με τα ανθοϊάματα πάνω από 20 χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή την στιγμή γύρω στα 40 Ελληνικά. Η χλωρίδα σε πολλά μέρη της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτά, δέντρα και λουλούδια και θα βρούμε σε αφθονία πολλά από τα λουλούδια από τα οποία φτιάχνονται τα Bach και τα Ελληνικά ανθοϊάματα.

Από τα Bach μπορούμε να αναφέρουμε μερικά όπως το πεύκο (Pine), η ελιά (Olive), το ρείκι ή σουσούρα (Heather), η αγριοτριανταφυλλιά (Wild Rose) και το αγιόκρινο (Star of Bethlehem).

Από τα Ελληνικά υπάρχουν για παράδειγμα η χαμοξάρα ή λαδανιά (Cistus Creticus), η λεμονιά (Citrus Lemonum), το θυμάρι (Thymus Vulgaris), η τσουκνίδα (Urtica Urens) και η ροδιά (Punica Granatum).

Τα ανθοϊάματα είναι αβλαβή, ασφαλή και δεν έχουν παρενέργειες. Μπορούν να δίνονται σε όλες τις ηλικίες και στα παιδιά. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά στα ζώα και στα φυτά.

Τα ανθοϊάματα εντάσσονται στις ολιστικές μορφές θεραπείας, δηλαδή ότι το σώμα, ψυχή και πνεύμα αλληλεπιδρούνε στον άνθρωπο, και στις συμπληρωματικές θεραπείες και δεν αντικαθιστά την φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από τον γιατρό, αλλά την συμπληρώνει και μπορούν να γίνονται και παράλληλα.

Η Ελίζαμπεθ Γκούλμπεργκ Καΐδη,
είναι Κοινωνική Λειτουργός, Ανθοθεραπεύτρια και Reiki Master