Άρθρο στο e-steki

Το παρακατω αρθρο, δημοσιευτηκε στην ελληνικη εφημεριδα την Γερμανιας «Ταχυδρομος». Γραφτηκε απο τον φαρμακοποιο Ανδρεα Μπασογλου.

ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Ανθοθεραπεια είναι μια απλή και ακίνδυνη μέθοδος θεραπείας που ανακάλυψε ο Ουαλός γιατρός Έντουαρντ Μπάχ γύρω στο 1930 γι αυτό και τα ιάματα δηλαδή οι θεραπευτικές ουσίες που χρησιμοποιεί ονομάζονται και «ιάματα Μπάχ».Βασίζεται στην παραδοχή οτι η ασθένεια είναι συνέπεια μιάς συναισθηματικής διαταραχής και ο ασθενής θα βοηθηθεί άν με κάποιο τρόπο φέρουμε την ισορροπία στην ψυχική του διάθεση.Ο Έντ.Μπάχ ανακάλυψε και χρησιμοποίησε 38 διαφορετικά ανθοϊάματα,δηλαδή ουσίες που πήρε απο τα άνθη 38 διαφορετικών φυτών.Αυτή η εργασία έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και απο τότε χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί απο τα αποτελέσματά της.

Είναι αλήθεια οτι παρ’όλη την πολύ μεγάλη τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς και ενώ η Ιατρική έχει βρεί λύσεις για πολλές ασθένειες,οι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν και μάλιστα υπάρχουν σύγχρονες ασθένειες και διαταραχές που εξαπλώνονται στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες κοινωνίες όπως το άγχος,η κατάθλιψη ,το AIDS,καρδιοαγγειακά προβλήματα ,χρόνιο άσθμα ,καρκίνος και άλλες.Η συμβατική ή αλλιώς κλασσική Ιατρική,τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό σαν μια μηχανή η οποία θέλει μόνο κάποια διόρθωση για να συνεχίσει να λειτουργεί και από ένα σημείο και μετά,παρ’όλη την πολύ μεγάλη συμβολή της στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας,δεν μπορεί να προχωρήσει και να βοηθήσει μεγάλο αριθμό διαταραχών της υγείας των ανθρώπων.Ίσως γιατί βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα σε ένα στενό πλαίσιο μιάς μηχανιστικής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού και δεν λαμβάνει υπ’όψη της την ψυχική και συναισθηματική σφαίρα της ύπαρξής μας.Έτσι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και οι λεγόμενες ήπιες ή εναλλακτικές μορφές θεραπείας οι οποίες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :
1.Λαμβάνουν υπ’όψη τους τον άνθρωπο σαν μια ψυχοσωματική ολότητα και όχι μόνον σαν ένα σύνολο οργάνων ,σαν μια μηχανή.Δέχονται δηλαδή τον αλληλοεπηρεασμό σώματος και ψυχής και φροντίζουν για την παράλληλη θεραπεία και των δύο.
2.Βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε παραδοσιακές γνώσεις που είναι παραδεκτές εδώ και χιλιάδες χρόνια και δεν απορρίπτονται από κάποια ψευδοεπιστημονικότητα.
3.Βασίζονται σε σύγχρονες ανακαλύψεις που όμως έχουν να κάνουν με το σεβασμό στη φύση,της θεώρησης του ανθρώπινου όντος ως μέρους του φυσικού περιβάλλοντος και όχι ως κατακτητή και εκμεταλλευτή του.
Ο σύγχρονος τεχνολογικά ανεπτυγμένος πολιτισμός όχι μονο δεν μπορεί να βρεί λύσεις για τα προβλήματα υγείας από τα οποία υποφέρουν οι άνθρωποι αλλα είναι και ο ίδιος αιτία για την δημιουργία πολλών απ’αυτά.Το άγχος και η κατάθλιψη έχουν σχέση με την ανταγωνιστικά οργανωμένη κοινωνία και τον ατομοκεντρισμό ενώ πολλές ασθένειες όπως οι αλλεργίες και ο καρκίνος έχουν σχέση με την μόλυνση του περιβάλλοντος από χημικές ουσίες.
Η Ανθοθεραπεία βασίζεται στην παραδοχή ότι μπορούμε να δούμε όλα τα προβλήματα υγείας από τη σκοπιά της συναισθηματικής-ψυχικής διαταραχής.Βασίζεται στο ότι οι ασθένειες μπορούν να ιδωθούν σαν εξέλιξη ενός λαθος τρόπου ζωής είτε του ίδιου του ασθενή είτε του άμεσου περιβάλλοντός του είτε και ευρύτερα της κοινωνίας στην οποία ζεί.Για παράδειγμα ο άνθρωπος που επιτρέπει να του καταπατούν την προσωπικότητα ή να τον προσβάλουν χωρίς να αντιδρά βρίσκεται σε μια ανισορροπία και σύμφωνα με τον τρόπο αυτό θεραπείας θα πρέπει με το κατάλληλο ανθοϊαμα να βοηθηθεί ώστε να μπορέσει να αντιδράσει και να βγεί απ’αυτή την κατάσταση.Σε μια άλλη πάλι περίπτωση,κάποιος άνθρωπος που αντίθετα είναι πολύ δικτατορικός και θέλει πάσει θυσία να επιβάλεται στους άλλους,βρίσκεται και αυτός σε μία κατάσταση που μπορεί να βοηθηθεί με κάποιο από τα ανθοϊάματα ώστε να ισορροπήσει συναισθηματικά.
Τα ανθοίάματα που ανακάλυψε ο δρ. Έντουαρντ Μπάχ λαμβάνονται από τα άνθη 38 διαφορετικών φυτών και το κάθε ένα βοηθάει σε συγκεκριμένη αρνητική συναισθηματικά κατάσταση.Παρακάτω θα μιλήσουμε για τα άνθη αυτά και για τις ιδιότητες που έχει το καθένα.Ο τρόπος που λαμβάνουμε το ίαμα από το φυτό – ή έστω ένας τρόπος ,γιατί υπάρχουν κι άλλοι – είναι ο εξής:Βρίσκουμε το άνθος κατά την διάρκεια της εποχής της πλήρους ανθοφορίας του φυτού.Φροντίζουμε να είναι πρωινή ώρα,την συγκεκριμένη μέρα να έχει ήλιο και επίσης να μην έχει βρέξει τις τελευταίες 3 ημέρες. Το κόβουμε προσεκτικά χωρίς να έρθει σε επαφή με το χέρι μας(με έναν κόφτη που έχει όμως πλαστική χειρολαβή). Μαζεύουμε αρκετά άνθη μ’αυτό τον τρόπο και τα βάζουμε μεσα σ’ένα μπώλ γυάλινο με μεταλλικό νερό ή κατά προτίμηση νερό πηγής οπου τα αφήνουμε κάτω από το ηλιακό φώς για 5-6 ώρες. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής βγάζουμε προσεκτικά τα κομμάτια των ανθών και το διάλυμα που μένει είναι το ζητούμενο ανθοίαμα. Προσθέτουμε κάποιο φυσικό συντηρητικό ,συνήθως κονιάκ ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και είναι πλέον έτοιμο ,μετά και την κατάλληλη αραίωση ,για χρήση.Πίνεται από το στόμα με σταγονόμετρο σε δοσολογίες ανάλογα με την περίπτωση,4-7 σταγόνες 3-4 φορές την ημέρα.Η μέθοδος αυτή όπως βλέπουμε είναι εύκολη,δεν χρειάζεται κατανάλωση ενέργειας και ειδικά για την Ελλάδα όπου η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη είναι η πιο κατάλληλη. Επίσης μπορεί ο καθένας να φτιάξει ένα ανθοίαμα,αρκεί να βρίσκεται στη φύση και να έχει κάποιες γνώσεις.Σήμερα τα ανθοϊάματα παράγονται και από κάποιες εταιρίες που ασχολούνται με την παραγωγή φυτικών θεραπευτικών προϊόντων και μπορεί κανείς να τα βρεί σε καταστήματα με φυσικά προϊόντα ή φαρμακεία που διαθέτουν εναλλακτικές θεραπείες.Μπορούν να ληφθούν απ’όλους τους ανθρώπους,από το νεογέννητο ως τον υπερήλικα και από τον βαριά άρρωστο έως τον τελείως υγιή , χωρίς κανέναν κίνδυνο.Μπορεί ο καθένας να διαλέξει ο ίδιος το ίαμα που θα τον βοηθήσει παρατηρώντας τον εαυτό του και διαβάζοντας τα σχετικά βιβλία που υπάρχουν. Και τέλος ,τα ανθοϊάματα μπορούν να ληφθούν παράλληλα με κάθε άλλη θεραπεία χωρίς να την επηρεάσουν. Επηρέαζουν μόνο προς θετική κατεύθυνση τη συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου και άρα μπορούν να βοηθήσουν σε πάμπολλες περιπτώσεις.
Ο δρ. Μπάχ ήταν ένας προικισμένος άνθρωπος ο οποίος παρά την προέλευσή του από φτωχή οικογένεια και υπο αντίξοες συνθήκες σπούδασε Ιατρική στην Αγγλία και γρήγορα απέκτησε φήμη ως βακτηριολόγος αφου ανακάλυψε στην δεκαετία του 1920 εμβόλια που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Επειδή όμως δεν τον ικανοποιούσαν τα αποτελέσματα της Ιατρικής της εποχής του ,στράφηκε στην δική του έρευνα. Στην αρχή μελέτησε την Ομοιοπαθητική και μετά αναζήτησε μια πιο απλή μέθοδο που θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο κάθε άνθρωπος μόνος του.Κατέληξε ,λόγω της αγάπης του για τη φύση και για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ουαλλία να γυρίσει και να ζήσει στον τόπο καταγωγής του. Εκεί ,ζώντας μέσα στη φύση άρχισε να παρατηρεί και να πειραματίζεται με διάφορα φυτά,ώσπου κατέληξε στα 38 ιάματα που αποτελούν πλέον ένα ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας. Από τότε και άλλοι ερευνητές αποδεχόμενοι την αρχή του δρ.Μπάχ ότι η ασθένεια αναπτύσσεται πάνω σ’ένα έδαφος όπου κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα ( όπως ο φόβος ,η ζήλεια ,η έλλειψη θάρρους ,η αναποφασιστικότητα,η ανυπομονησία και άλλα ) και ότι στη φύση μπορούμε να βρούμε ,αν ψάξουμε προσεκτικά,τη βοήθεια για τα προβλήματα της υγείας μας,ανέπτυξαν την μέθοδό του και πολλές φορές ανακάλυψαν και τις ιδιότητες κι άλλων φυτών και τη δυνατότητα χρήσης τους στην ανθοθεραπεία.Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο γιατρός Ανδρέας Ζαρκαδούλας έψαξε και ανακάλυψε , σύμφωνα με την μέθοδο του Μπάχ,τις ιδιότητες μερικών ακόμα φυτών που υπάρχουν στην Ελληνική φύση.